Dostoyevski ilk kitabı İnsancıklar'da yakaladığı başarıyı daha sonra yazdıklarında yakalayamayınca umudu kırılıp politikaya atılmış, devlet aleyhine faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla mahkum edilmiştir. Cezasının infazından sonra da yazmaya devam etmiştir.
'Öteki' romanıyla istediği başarıya ulaşamayan yazar, kardeşine yazdığı bir mektubunda, ölümünden sonra bu romanın başyapıtı olacağını belirtmiştir.
'Öteki' romanında şizofreninin bu kadar güzel anlatılması Freud'u bile şaşırtmış; ''Ancak bir şizofren bu kadar güzel yazabilir.'' demiştir!
Bende Dostoyevski, Kafka, V. Woolf gibi yazarları okudukça şizofreniyle ilgili birşeyler okumak istiyorum ancak henüz kaynak araştıramadım, sıra da okuyacak o kadar çok kitabım var ki...
''Öteki' romanının kahramanı Golyadkin, yalnız, hayatın zorluklarına karşı zayıf, 9. dereceden bir memur. Kişilik bölünmesi yaşayan kahramanımızın yerini artık ''öteki'' alacaktır. Ötekiyle birlikte yaşamak bu kadar güzel anlatılır...
******
Kitaptan Alıntılar:
Bay Golyadkin birdenbire sustu, durdu, yaprak gibi titremeye başladı ve hatta bir an için gözlerini kapattı. Kendisini korkutan şeyin bir hayal olduğunu umarak yeniden açtı ve çekine çekine sağına baktı. Hayır, hayal görmüyordu!..Sabah tanıştığı adam yavaş yavaş yanında yürüyor, gülümsüyor, yüzüne bakıyor, konuşmaya başlamak için fırsat kolluyordu. Ama ikisi de hiçbirşey söylemedi. Bu şekilde elli adım yürüdüler. Bay Golyadkin mümkün olduğu kadar kaputuna gömülmüş ve şapkasını gözlerine indirmişti.Yeni dostunun şapkasının ve kaputunun Bay Golyadkin'in sırtından çıkmış gibi tıpatıp aynı olması bu utanç verici durumu tamamlıyordu. (s.65)
Başladığı işi yarım bırakamıyacağını, önemli anın geldiğini, düşündüklerini birisine anlatması gerektiğini hisseden, sıkıntı, üzüntü ve şaşkınlık içindeki kahramanımız, beş para etmez, gizemli dostunun durduğu yere doğru kalabalığı yararak ilerlemeye başladı; ama tam bu anda ekselanslarının uzun süredir beklediği arabanın sesi duyuldu. (s.135))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder