12 Nisan 2014 Cumartesi

Danell JONES - Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri









Virginia WOOLF'tan yazarlık dersleri almayı kim istemez ki?

İşte halen yazarlık dersleri veren akademisyen Danell JONES da yazmaya meraklılara yazar Virginia WOOLF'un yazım tekniklerini açıklayarak yardımcı olmaya çalışıyor.

Bu kitap, beni ne kadar etkileyeceğini düşünen bir yakınımın armağanı, içtenlikle teşekkür ediyorum kendisine. 
Okunmayı bekleyen onlarca kitap arasında sırasını bekleyen Virginia WOOLF kitaplarını okumak daha anlamlı olacak bundan sonra.

Önsöz okumaktan pek hoşlanmam. Sanki kitapla arama görünmez bir perde, bir engel oluşturacakmış gibi gelir. Satın aldığım andan itibaren kitapla aramda oluşan görünmez bağa kimse etki etsin istemiyorum kısaca!
Elimdeki kitap Timaş yayınları tarafından 2014 Şubat ayında yayımlanmış, 140 sayfa. Edebiyatla, yazma ile ilgili okurların ilgisini çekecek şekilde yazılmış.


Kitap bölümlerden oluşmuyor ama bazı başlıklar şöyle;

*Yazma alışkanlığı kazanmak,
*Çalışmak,
*Üretmek,
*Okumak,
*Yayımlatma,
*Şüphe duymak,
*Kurmaca notları gibi...


******


Kitaptan Alıntılar:



Anlaşıldığı üzere Woolf, kişinin yeteneğiyle, zekasıyla ne kazanabileceğini biliyordu. Neticede hiç şüphesiz para kazanılır; ama en büyük ödül, gücün, özgürlüğün hissedildiği zaman elde edilirdi. Yılda beş yüz sterlinle kastettiği şey de bu özgürlük olduğunu açıkladı.
''Yılda beş yüz sterlin ve kendine ait bir oda derken asıl söylemek istediğim, bir özgürlük alanına sahip olmak ve ne düşünüyorsak cesurca yazmayı alışkanlık haline getirebilmekti.'' Sembolizmin de yardımıyla söyleyebilirim ki yılda beş yüz sterlin sayesinde boşsayfalar üzerinde derinlemesine düşünebilirsiniz. Kapıya asacağınız bu kilit, kişinin kendini düşünebilme kudretine sahip olmasının garantisidir. (s.31 )


''Başkalarının iyi yazmaya dair fikirlerini benimseyip ona göre yazmak en alçakça ihanettir. Kendiniz olmak her şeyden daha mühimdir.''  (s.42 )


''Her gün yazın, özgürce yazın, ama daima büyük yazarların eserleriyle mukayese edin yazdıklarınızı.''
(s.42 )


Roman yazarı hayata ve etrafında olup bitenlere karşı her zaman aşırı derecede duyarlıdır. Etrafındaki her türlü ses, tat, kıpırtı, işitilen bir kelime, karşılaşılan bir mimik, içeri giren bir adam, dışarı çıkan bir kadın,hatta caddeden geçen bir araç ya da kaldırımda dilenen bir dilenci, bütün kırmızılılar, maviler, ışıklar ve gölgeler...Her şey onun dikkatini çeker. Bu hassasiyete ulaşabildiniz mi? (s.78 )


Karekterin ağzından çıkan her kelimenin kişiliği ortaya çıkarmak, gerilim yaratmak, bilgi sağlamak veya hikayeyi daha ileri taşımak gibi bir işlevinin olması gerektiğini unutmayın. (s.115 )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder