2 Nisan 2014 Çarşamba

Dale CARNEGİE - Söz Söyleme ve İş Başarma Sanatı











Dale CARNEGIE,  '' Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı'' adlı kitabıyla zamanın en çok satan  kitaplarından ünvanıyla uluslararası üne sahip olmuştur.

Yazarın okumadığım ''Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı,'' ''İşten ve Yaşamdan Zevk Almanın Yolları,'' ''Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak,'' gibi kitapları da var.

 Kitap başlıkları ilgi çekici, ihtiyaç duyanlarda -can simidini yakalama- duygusu uyandırır türden!

Benim okuduğum uzun yıllar öncesine ait bir baskı, kitabın kapağı yukarıdakinden farklı ama içeriği değişmez nasıl  olsa!

Kitabın tamamını değerlendirmem gerekirse, doğru ve etkili konuşma yapmak isteyen konuşmacılar için faydalı bir kaynak. Bloğumda bu kitabı paylaşma nedenim de; toplum önünde etkili söz söyleme, konuşma yapma isteği olanlara böyle bir kitabın varlığını hatırlatmak.

Kitap örneklerle zenginleştirilerek kaleme alınmış, öneriler belli bir sistematikle anlatılırken sıkıcı değil, rahatlıkla okunabileceğiniz şekilde yazılmış.

Çok ufak,öngöremediğimiz ayrıntıların seslenilen topluluk üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini öğrenmek ilginçti.

Kitaptaki başlıklardan örnekler;

-Başarılı konuşmanın zorunlu öğeleri,
-Söze nasıl başlamalı,
-Ünlü konuşmacılar sözlerini nasıl hazırlıyorlardı,
-Dinleyicilerin ilgisini çekmenin yolu gibi...


******


Kitaptan Alıntılar:



 -Not kullanmak konuşmanıza gösterilecek ilginin yüzde ellisini alıp götürür. Bu yüzden not kullanmaktan kaçının. Hepsinden önemlisi konuşmanızı okumayın. Bir dinleyici grubunun okunan bir konuşmaya tahammül etmesi çok zordur. (s.85 )


- Gülümseyin. Dinleyicilerinizin karşısına onlarla karşılaşmaktan memnun bir tavırla çıkın Çünkü Prof.Overstreet'in dediği gibi, ''ilgi ilgiyi yaratır.Eğer dinleyicilerimizle ilgilenirsek onlar da bizle ilgilenirler. (s.176 )


 - Eğer küçük bir kitleye söz söylüyorsanız onları küçük bir odaya doldurun. Kürsüye çıkmayın. Dinleyicilerle aynı seviyede olun. Konuşmanızı içten, resmiyetten uzak bir tavırla, karşılıklı konuşurmuş gibi yapın. (s.176 )


 - Bir eşyanın arkasına geçmeyin. Masaları ve sandalyeleri bir kenara itin.Platformda yığılı biçimsiz şeylerin hepsini temizleyin. (s.177 )


 - Söze girişiniz çok resmi olmasın. Başlangıcınız rahat, tesadüfen, kendiliğinden görünsün. Bu az önce olmuş olan bir olaya  ya da az önce söylenmiş bir söze değinilerek yapılabilir. (s.202 )


 - '' Söyleyeceklerim bu kadar; artık bitirsem iyi olacak'' diyerek sözünüzü bitirmeyin.  Konuşmanızı bitirin ama bitirmekten bahsetmeyin. (s.225 )    







1 yorum:

  1. üniversite son sınıfta okuduğum dost kazanma sanatı ile ilgili kitabı beni cok etkilemişti. Yaşama tüm bakışımı pozitif olarak etkiledi. yakın dostlarım bu kitabı orta okul yıllarında okumuşlar. keşke daha önce ukusaydım dediğim kitaplardan biridir.paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil