2 Mayıs 2014 Cuma

George ORWELL - Hayvan Çiftliği

 






George ORWELL, toplumsal barışçı hareketler içinde yer almış, öğretmenlik, tezgahtarlık, gazete yayın bölümü sorumlusu olarak farklı işlerde çalışmıştır.

Bloğumda daha önce yazarın ''Daralma'' adlı romanını paylaşmıştım.

  İngiliz yazarın fabl tarzında yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin dönemini, Stalinizmi hicveden siyasi bir romandır.
1945 yılında yayınlanmış, 1996 yılında geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo ödülünü 1946 yılı için almıştır.

Çiftlik sahibinin zulmüne karşı domuz Koca Reis önderliğinde çiftliği ele geçiren hayvanların, eşitlikçi bir düzen kurmak için önce kendi kurallarını koyup daha sonra yöneticilerinin bu kurallara uymayıp  dikta rejimini yeniden getirmeleri hicvedilmiş. Önceleri boğaz tokluğuna çalışan hayvanlar bu seferde kıtlığın, ölümün pençesine düşmüşlerdir!

İbret alınacak, tüm zamanların en güzel siyasi hiciv romanı. Okurken herkes  pek çok şey anımsayacak, gülümseyecek...

Can Yayınları tarafından yayımlanan roman 152 sayfa. Akıcı, sade dil kullanılmış, Hayvan Çiftliği, George Orwell'ın Bindokuzyüzseksendört, Daralma romanları gibi okunması gerekenlerden...



******



Kitaptan Alıntılar: 



Öteki hayvanlara gerekli açıklamaları yapmakla görevlendirilen Squealer, ''Yoldaşlar!'' diye haykırdı. ''Umarım, biz domuzların bunu bencilliğimizden, ayrıcalık düşkünlüğümüzden yaptığını sanmıyorsunuzdur. Aslında çoğumuz süt ve elmadan hoşlanmayız. Ben de hoşlanmam. Bu elmalara el koymamızın tek bir amacı var, o da sağlığımızı korumak. Sütte ve elmada domuzların sağlığı açısından  kesinlikle gerekli olan bazı maddeler var. Bilim bunu kanıtlamıştır, yoldaşlar. Biz domuzlar düşün emekçisiyiz. (s.51 )


İşlerin ağırlığına karşın, hayvanlar o yazı çok da kötü geçirmediler.Tayınları Jones'un zamanındakinden daha çok değildi, ama daha az da sayılmazdı. En azından, artık doymak bilmeyen  beş insanı beslemekten kurtulmuşlardı; yalnızca kendilerini besliyor olmalarının keyfi o kadar büyüktü ki, çektikleri güçlüklere seve seve katlanıyorlardı. (s.78 )



Artık kimse Napoleon'dan yalnızca ''Napoleon'' diye söz edemiyordu; resmi bir ağızla  ''Önderimiz Napoleon Yoldaş'' denmesi gerekiyordu. Domuzlar ise ona Tüm Hayvanların Babası, İnsanların Korkulu Rüyası, Koyunların Koruyucu Meleği, Yavru Ördeklerin Can Dostu gibi unvanlar bulmakta yarışıyorlardı. (s.106 )


Nisan ayında Hayvan Çiftliği'nde  Cumhuriyet ilan edildi. Bir başkan seçmek gerekiyordu. Tek aday olan Napoleon oybirliğiyle başkan seçildi. Aynı gün, Snowball'un Jones'un suç ortağı olduğuna ilişkin ayrıntılı bilgileri gün ışığına çıkaran yeni belgeler bulunduğu açıklandı. Belgeler, Snowball'un, hayvanların ilk başta sandıkları gibi  yalnızca Ağıl Savaşı'nın kaybedilmesi için savaş hilesine başvurmakla kalmadığını, açıktan açığa Jones'un safında dövüştüğünü ortaya koyuyordu. (s.127 )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder