28 Ocak 2014 Salı

Andre GİDE - Pastoral Senfoni



Andre GIDE, 1869-1951 yılları arasında yaşamış, Çağdaş Fransız romancılarındandır. 1947 de Nobel Edebiyat Ödülünü almıştır. Türkçeye çevrilen eserleri; Batak, Kalpazanlar, Dar Kapı, Kadınlar Okulu ve Dostoyevski'dir.
Babasının  bir hukuk profesörü, annesinin ise çok zengin bir aileden gelip mezhep değiştirerek sonradan Protestan olması ve aldığı yoğun din eğitiminin de etkisiyle, farklı iki dünya arasında hep ikilemler yaşamıştır.

Gide, yaşadığı din çıkmazını, büyük ölçüde otobiyografik özellikler taşıyan bu eserine yansıtmıştır.
Roman, 94 sayfa ve rahat okunacak sadelikte yazılmış.

Pastoral Senfoni'de, ailesiyle birlikte yaşayan bir papazın kimsesiz ve kör bir kız olan Gertrude'u himayesine alarak eğitmesinin, ailesi, kendisi ve Gertrude üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Yaşanan duygusal, ahlaki ve dini etkiler gerçek aşkın ne olduğunu düşünmeye sevk ediyor okuru.

Gide, romanının adıyla Beethoven'ın en önemli eserlerinden biri olan '' Pastoral Senfoni'ye'' de gönderme yapar.


******


Kitaptan Alıntılar:


Müzik aletlerinin senfoninin çalınışında oynadıkları roller bu renk sorunu üzerinde tekrar düşünmemi sağladı. Bakırların, yaylıların ve üflemeli aletlerin çıkardıkları seslerin farklılığına, her birinin kendine göre, değişik yoğunluklarda en tizinden en kalınına bütün sesleri çıkarabildiklerine dikkatini çektim. Doğadaki renkleri de aynı şekilde hayal etmeye davet ettim onu, kırmızı ve turuncu tonlarındaki renklerin boru ve trombonların sesine; sarılar ve yeşillerin kemanların, viyolonsellerin ve basların sesine; mor ve mavi tonların da flüt, obua ve klarnetlerinkine benzediğini söyledim. (s.38 )


Amelie'yi mutlu etmenin tek yolu, onun hoşlanmadığı şeyleri yapmamak,onlardan kendini sürekli olarak mahrum etmektir. Yalnızca bu tür olumsuz sevgi belirtilerini göstermeme izin verir. Bir türlü, hayatımı ne kadar daralttığının farkına varmıyor. Tanrı kısmet etseydi de, benden çok zor bir işi yapmamı isteseydi! Benden isteyeceği en tehlikeli işleri bile ne kadar sevinerek yapacağımı görseydi! (s.44-45 )


Çoğu zaman ondan daha gençmişim gibi hissediyordum kendimi, dün olmadığım kadar genç. Hep şu sözü tekrarlıyordum: ''Eğer küçük çocuklar gibi olmazsanız, göklerdeki krallığa giremezsiniz.'' (S.71 )




Andre GIDE'nin hatırlattığı BEETHOVEN'ın  ''PASTORAL SENFONİSİ'ni'' dinlemek ister misiniz?








2 yorum:

  1. Okumak istediğim kitaplar arasına sayenizde bir yenisi daha eklendi. Tavsiye ettiğiniz kitapların hepsi birbirinden güzel emeğinize sağlık. Zeynep Taygurt

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli okumalar...

      Sil