10 Şubat 2014 Pazartesi

John LLOYD - John MITCHINSON - Cahillikler Kitabı








Eğlenceli bir şeyler okumak ister misiniz?

Az kişi tarafından bilinen bilgiler, efsaneler her zaman insanoğlu için ilgi çekici olmuştur. Yaratılışımızdan beri bir şeyler öğrenmeye, keşfetmeye çalışır düşünür ve araştırırız. Bizi diğer canlılardan ayıran başlıca özelliğimiz de budur. Cahillikler Kitabı'nda bu bildiğinizi düşündüğünüz şeylerin pek çoğunun yanlış olduğunu şaşırarak okuyacaksınız.

Okuması çok eğlenceli, her sayfasını şaşırarak okuduğum bu kitap, başkaları da benim gibi düşünmüş olacak ki bir kaç sene öncesinde en çok satanlar köşesinde yerini aldı. Edebi değeri olmayan, benim deyimimle 'light' bir kitap okumak ve kendine bir şeyler kazandırmak isteyen her okura bu eğlenceli kitabı tavsiye ederim.

Kitabın bu kadar başarılı olduğunu gören yazarlar bundan etkilenmiş olacak ki daha sonra kitabın devamı niteliğinde (Cahillikler Kitabı 2, Cahillikler Kitabı Sağlık) gibi  kitaplar da çıkardılar.


******


Kitaptan alıntılar:


 İskoçya, İskoç eteği, gayda, İskoç sakatat yahnisi, yulaf lapası, viski ve ekose kumaş hakkında ilginç olan şey nedir? Cevap bunların hiçbiri İskoç değildir. (s.27 )


 Develer hörgüçlerinde ne depolar? Cevap yağ. Develer hörgüçlerinde su değil, yağ depolar. Bu yağ da enerji stoku olarak kullanılır. Suyun depolandığı yer vücutlarıdır, özellikle kan dolaşım sistemleri; bu da onları su kaybından etkin bir biçimde korur.(s.103 )


Develer nereden gelir? Kuzey Amerika'dan. Afrika ve Arap çöllerinin simgeleri Amerika kökenlidir. Atlar ve köpekler gibi,develer de 20 milyon yıl önce Amerika'nın otlaklarında evrilmiştir. Bu hayvanlar o zamanlar, bildiğimiz ve sevdiğimiz haliyle hörgüçlü yük hayvanları olmaktan ziyade, daha çok zürafaya ya da ceylana benziyordu. (s.105 )


 Bir kediyi aşağı atmak için en uygun kat binanın kaçıncı katıdır? Yedinci kattan yüksek herhangi bir kat. (s.147 )


Sindirella'nın ayakkabısı neyden yapılmıştır? Sincap kürkünden. masalnın bilnen halini 17. yy da yazıya döken Charles Perrault, Ortaçağ masalında vair ( sincap kürkü) olarak geçen kelimeyi yanlış anlamış ve verre ( cam ) olarak yazmıştır (s. 245)



 Flamingolar neden pembedir? Çünkü çok fazla mavi-yeşil alg yerler. (s.218 )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder