30 Ekim 2013 Çarşamba

Ahmet ÜMİT - Aşk Köpekliktir




Kitabın adı dikkatimi çekti öncelikle ''Aşk Köpekliktir''.

Bunu, ''Aşk insanı süründürür'' gibi pek çok  benzer cümleyle uzatmaya devam edebiliriz.
 Bu cümleleri kullanarak,  bizleri  zamanında yaralamış, yerlerde süründürmüş,  ''aşktan'' intikam mı alıyouz acaba?

Aşk Köpekliktir' de adından da anlaşılacağı üzere insanları yoran, hatta darmadağın eden, aşkları anlatan öyküler var. Hepsi birbirinden ilginç.

Başkasına gönderilen mektupları okuyup mektup yazana aşık olan, tanımadığı bu kadın için cinayet işleyen aşık mı ararsınız, aşık olma umudunu tüketmeyip genç yaşta ölmüş bir kızın mezarında her gün aşkını ilan eden aşık mı , yoksa paronayak şizofren aşık mı?

Kitaptaki on öykünün hepsi de birbirinden ayrı dünyalarda yaşanan aşklar..

Aşka dair birşeyler okumak isteyenlere öneririm. Ahmet Ümit'in akıcı üslubunu, öykülerindeki kurguyu beğenmemek mümkün değil bence. 

Yazar Ahmet ÜMİT,1960 Gaziantep doğumludur .Lise yıllarından itibaren solcu-aktivist olup, hatta bu nedenle liseyi bile sürgün edilip memleketi dışında Ergani Lisesinde okumuştur. Devamında da Marmara Üniversitesinde Kamu Yönetiminde eğitimine devam etmiştir.
TKP( Türkiye Kominist Partisi ) tarafından gönderildiği Moskova'da Sosyal Bilimler Akademisinde de eğitim görmüş,1989 da aktif politikadan ayrılarak yazmaya başlamıştır.

Ülkemizde en çok okunan yazarlar arasındadır.


******


Kitaptan Alıntılar:


'' Vakkas Dede, gençken bir Yahudi karısını sevmiş.Kadın evliymiş. Kocası durumu çakınca, Vakkas'tan kurtulmak için evini Halep'e taşımış. Bizimki bırakır mı peşlerini. Hadi, o da Halep'. Ama kadın yüz vermemiş bizimkine. Vakkas Dede'nin gururu kırılmış tabii. Basmış kadının evini.Çektiği gibi kasaturasını, kapının önünde hem kadını, hem kocasını delik deşik etmiş. Vebali, yalanı söyleyenin boynuna, sokak kızıla kesilmiş. Günlerce kandan arınamamış sokak. (Aşk Bir Mucize'dir adlı öyküden. s.24 )


Yemekli toplantılarımızın birinde dayanamayıp, '' Yahu Numan, kadınları kendine nasıl bağlıyorsun?'' diye sordum.
Keçi sakalının kırçıl tüylerini keyifle okşayarak, ''Ben matematikçiyim oğlum,'' dedi. ''Kadınları çözülmesi gereken bir problem olarak ele alırım. Her problem farklı  bir yaklaşım gerektirir. Ben onlara farklı yaklaşırım. Mesleğimi kötü yaptığı  da söylenemez. Yani senin anlayacğın, yeryüzünde Numan kardeşinin çözemeyeceği kadın yoktur.''(Aşk Çözümsüz Bir Problem'dir adlı öyküden s.26 )




''Geçecek, her şey geçer, hepsi geçer. Hatta sonra, çok sonra anılar hükmünü yitirdikten, onu iyice unuttuktan, içindeki acının yerini kocaman bir boşluk aldıktan, keşke geçmeseydi dedikten sonra, keşke acısını bir hastalık gibi yüreğimde taşısaydım, desen bile geçer.. Zaman insanla oynamayı seven, hem zalim hem de merhametli bir tanrıdır. Ona karşı çıkamazsın, yapman gereken beklemek. Onun, derin bir unutuşla  bizi rahatlatacak örtüsünü üzerimize örtmesini beklemek...''  (Aşk Köpeklik'tir adlı öyküden s.128 )




 

4 yorum:

  1. hocam size protokol kitap yollamam gerekiyor
    oksuz.ibrahim@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Zeynep Taygurt Ahmet Ümit'in bütün kitaplarının okunmasını tavsiye ediyorum, hepside birbirinden güzel. Okşan hanım size de çok teşekkür ediyorum güzel paylaşımlarınız için. Artık kitap okumak istediğimde ekstra araştırma yapmama gerek kalmadı bloğunuza girmek yeterli oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Zeynep Hanım yorumunuz için teşekkürler...
    Ben de daha çok kişiye, farklı beğenilere ulaşabilmek için daha çeşitli okuyup paylaşmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil