15 Ekim 2013 Salı

Vladimir BARTOL - Alamut







Sloven yazar Vladimir BARTOL, 1903- 1967 yılları arasında yaşamıştır. Biyoloji ve felsefe eğitimi almış, ruhbilim, sanat ve tiyatroyla ilgilenmiş, bilim adamı olarak kelebekleri araştırmıştır.

Kurgusal hayal gücü zengin olan yazarın Alamut romanı bunun en güzel örneğidir. Romanda din, cennet- cehennem inanışı sorgulanıp yer yer de inkar edildiğiden, 1960-1980'li yıllarda bazı ülkelerde yasaklanmştır.

Cennetin anahtarının elinde olduğunu iddia ederek Alamut Kalesi'nde kendine tabi bir güç yaratan Hasan  Sabbah'ın '' kurgusal, hayali '' hikayesi.

Sürükleyici bir kitap okumak isteyenlere masal tadındaki Alamut'u okumalarını öneririm.


******


Kitaptan Alıntılar:


Harikulade bir sabahtı. Güneş henüz vadiye ulaşmamış olsa da ışıkları dağ yamaçlarıyla  karla kaplı tepelerde pırıl pırıl parlıyordu. Yüzlerce kuş aynı anda cıvıldıyor, bazıları suyun tadını çıkartıyor, çevrede uçuşuyor bazen de balık yakalamak amacıyla suya dalıyordu. Kıyı boyunca uzun sazlıklar, yaban süsenleri ve su zambakları göze çarpıyordu. (s.86 )


Talebelerin karşısına geçip hepsini tepeden tırnağa süzdükten sonra, ''Tutun nefesinizi!'' diye emretti. Bakışları talebelerin üzerinde dolaşıyordu. Kızaran yüzlerini, şişen boyun damarlarını, adeta yerinden çıkacakmışçasına irileşen gözlerini dikkatle kontrol ediyordu. Aniden içlerinden biri yereyığıldı. Ali hemen yanına yöneldi. Yeniden nefes almaya başladığını görünce de memnuniyetle baş salladı. Talebeler birer birer yığıldı. (s.182 )


''Büyük bir vazifeyi tamamlayan insan ancak ölünce gerçek gücüne erişir. Özellikle de peygamberse. Ben de kendi vazifemi tamamladım ve artık sıra kendimi düşünmeye geldi. Artık başkaları için ölmüş olacak ama kendim için yaşamayı sürdüreceğim. Böylece kurduğum sistemimin  benden sonra nasıl işleyeceğini de görme şansım olacak, Anladınız mı?'' (s.496 )







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder