23 Ekim 2013 Çarşamba

Paul AUSTER - Yanılsamalar Kitabı




Yazar Paul AUSTER, 1947 doğumludur. Çevirmen olan amcasının kitaplarını okuyarak küçük yaşlardan itibaren edebiyata ilgi duymuştur. Kısa öykü, şiir, deneme,senaryo, yazmıp yönetmenlik yapmıştır. Çağdaş Amerikan Edebiyatı temsilcilerinden olan Auster'ın New York üçlemesi yirmi dile çevrilmiştir. 
Princeton Üniversitesinde doçentlik yapmış, 2006 yılında Price of Austrias ödülünü almıştır.Norveçli yazar Siri Huvedt ile evlidir.

Yanılsamalar Kitabı bir anda sizi içine çeken, etkileyici, bir kitap. Konusu da hayli ilginç.

 Beklenmedik şekilde karısı ve iki çocuğunu uçak kazasında kaybeden yazar David Zimmer,  yaşadığı zor günlerde önce üniversitedeki hocalık görevinden ayrılarak uçak şirketinin ödediği yüklü tazminatla yaşamını sürdürmüştür.
Hayatla adeta bağını koparan  D.Zimmer tesadüfen izlediği bir sessiz filmin etkisinde kalarak, on iki tane sessiz film çekip meşhur olduktan sonra aniden ortadan kaybolan aktör Hector Mann hakkında bir roman yazar.
Roman yayımlandıktan sonra Hector Mann'in karısı olduğunu ve Hector Mann'in yaşadığını söyleyen bir mektup alır ve David Zimmer'in Hector Mann'in sırrını öğrenmesi, ikinci kez hayatını derinden etkileyecek Alma ile tanışması bundan sonradır.

Suçluluk duyan, acı çekerek adeta kendini cezalandıran insanları anlatır roman. David Zimmer için ise küllerinden yeniden doğuş diyebiliriz.

Daha önce  Paul Auster kitabı okumadıysanız, Paul Auster'i tanımak için etkileyici bir kitap, okumanızı öneririm...


******


Kitaptan Alıntılar:


Alma, günlüklerden bir bölümü ezberden söylüyordu, bundan daha yalnız ve korku içinde olmamıştım. Bu sözleri yazdığında Portland 'dan ayrılmasına bir saatten daha az kalmıştı.Sonradan aklına gelmiş gibi, yeniden oturmuş ve sayfanın sonuna bie paragraf daha elkemişti; Ben artık yalnız ölülerle konuşuyorum. Bir tek onlara güveniyorum, bir tek onlar anlıyor beni. Onlar gibi ben de geleceğim olmadan yaşıyorum.(s.146 )


Hector ceketini çıkardı (ondan başka adam gibi bir kıyafeti yoktu ) ve çalışmaya başladı. Bir pervaneye dönüşmüştü ve günün geri kalan bölümünü sıcak, yanan bir mumun çevresinde kanat çırparak geçirdi.Kanatlarının her an tutuşabileceğini biliyordu, ama ateşe yaklaştıkça kaderinin çizdiği yolda ilerlediğini hissediyordu. O gece günlüğüne şöyle yazdı: Hayatımı kurtarmak istiyorsam önce onu mahvetmenin eşiğine kadar gelmeliyim. (s.152 )


O bir suç işlemişti; suçlu bir vicdanın yükünü çekmiyordu. Bir kızın cesedini arabasının bagajına koyup Kaliforniya dağlarında gömmenin anısı onu tahatsız ediyor değildi. Frieda masumdu, ama yine de Hector'un kurallarını kabul etti, kendi tutkularını bir yana bırakıp temel amacı hiçlik olan bir işin yaratımına adadı kendini. (s.267 )

4 yorum:

  1. Nevşehir İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü çalışanları olarak paylaşımlarınızı çok beğeniyoruz, sayenizde okuduğumuz veya okumadığımız tüm kitaplardan haberdar oluyoruz, emeklerinize teşekkür ediyoruz, bu kitabı kütüphanemizden almanız da ayrıca bizler için gurur ve onur kaynağı, harikasınız. Bir gün sizin de bir kitap yazarak karşımıza çıkacağınızı biliyorum, başarı ve paylaşımlarınızı bekliyoruz. Okşancığım.......Yasemin YOLYAPAN Nevşehir

    YanıtlaSil
  2. Yasemin'ciğim, kargonun okuma hızıma yetişememesi sonucu, yardımıma sizler, Nevşehir İl Halk Kütüphanesindeki arkadaşlarım yetişiyor :) Sağolun, var olun. İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  3. Çokkkk güzel bir ifade,cümleler,kurgu....teşekkürler,yeni bitirdim,sıradaki roman bekler...öneriler gerçekten edebi değer taşıyan eserler.blog için teşekkürler.asu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asu'cum beğeneceğini biliyordum, sıradaki kitabın için keyifli okumalar, yeni yorumunu da bekliyorum, sevgiler...

      Sil