14 Ekim 2013 Pazartesi

Franz KAFKA - Dönüşüm










Franz KAFKA, 1883'te Prag'da doğmuş, hukuk eğitimi almış, bir şirkette memur olarak çalışmıştır. Kızkardeşleri, sevgilisi Milena, yahudi soykırımı sonucu ölmüşlerdir. Öldüğünde bütün eserlerinin yakılmasını istemişse de, yakın arkadaşı Max Brod, Kafka'nın bu isteğini yerine getirmemiş, ölümünden sonra eserlerini toplayarak yayınlamıştır.
Güçlü babanın gücü, eleştirileri karşısında kendini güçsüz hissederek, içine kapanmıştır. Bunun izleri, eserlerine yansımıştır.

Kafka'nın bıraktığı başyapıtları okuyup tat alabilmek için bence Kafka okumaya konsantre olmak gerekir. Aslında ben insanların ruh haline göre kitap seçip okumalarından yanayım. Her kitabın ''okunma zamanı''  vardır ve umarım bu zamanın farkına varabiliriz...

Kitabın kahramanı Gregor Samsa, ailesinin geçimini pazarlamacılık yaparak sağlamaktayken, bir sabah büyük bir böcek olarak uyanır. Kızkardeşi Grete, annesi, babası ve hizmetçileri için bir böcekle yaşamak kolay olmayacaktır. Gregor'un- böceğin her geçen gün aşağılanışı, yok oluşunu okumak etkileyici.  Kitapta Kafka'nın anlatmak istediği şey üzerine saatlerce konuşulabilir. Bana göre Kafka, hayattaki yalnızlığını ve bu yanızlığın onu nasıl diğer insanlardan farklı kıldığını anlatmaya çalışmıştır. Çevresindekiler bu farklılıkları nedeniyle onu dışlamış ve hatta görmezden gelmişlerdir. Haliyle bu durum kişinin çöküşüne ortam hazırlamıştır.



******



 Kitaptan Alıntı:


Kısa zamanda yemek yemenin bile zevkini yitirmişti.Vakit geçirmek için duvarlarla tavan üzerinde oraya buraya tırmanıp gezinme huyu başlamıştı. Tavandan sarkmak en sevdiği şeydi; zeminde yatmaktan o kadar farklıydı ki bu! Tavanda zorlanmadan nefes alabiliyor, gövdesini usulca bir titreme alıyordu.(s.42)


Kemanın albenisine kapılan Gregor, her zamankinden biraz daha öne çıkmaya cesaret etmişti. Başını bir ara salon kapısından bile uzattı. Ev halkına duyduğu ilgiyle hep gurur duymuştu. Son günlerde onları hiç umursamıyordu. Fakat şimdi bir yerlere sinmesi için epey nedeni vardı: Odası toz toprak içindeydi, en küçük deviniminde tozlar havaya savruluyordu. Üzerinde iplikler, yemek artıkları vardı... Fakat ona dikkat eden kimse yoktu. (s.62 )


''Bu evden mutlaka gitmesi gerekiyor!'' dedi kız kardeşi.''Başka yolu yok bunun  baba. Onun Gregor olduğu düşüncesini aklından çıkar! Asıl mutsuzluğumuzun nedeni onu Gregor sanmak değil mi? O nasıl Gregor olabilir ki!  O olsa, insanların kendisi gibi bir hayvanla yaşayamayacağını anlayıp giderdi. (s.66 )



4 yorum:

  1. merhabalar....
    eveet, kızımla iletişimin uzaklaşmaması nedeni ile okuduğum bir kitap dönüşüm.
    baktım bu kitap masasının üzerinde duruyor, nasıldı kızım dedim? harikaydı bence okumanda fayda var dedi.
    bunun üzerine (zaten ince bir kitap) belli bir zaman diliminde aralıksız okudum ve bitirdim. ama üzerimde hiç olumlu bir etki ve iyi ki okumuşum diyebileceğim bir durum yaratmadı.
    sizin paylaşımınızdan sonra yoruma bile gerek duymadım.
    geçen hafta ulusal kanalda dönüşüm filmini, sonlarına doğru yakaladım. yine aynı duygular vasat bir kitap ve film hissi uyandırdı bende.
    sizin yorumunuzu az önce tekrar okuyunca fikrim değişti.
    evet... kızım ve siz haklıydınız. aslında okunması gereken kitaplardan biri daha..
    ve sizin dediğini gibi,
    her kitabın bir okunma zamanı vardır ve okuyucular kendi ruh haline göre okuyacakları kitabın farkına, inşallah varırlar.
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz, düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
      Bana sık sık ne önerirsiniz, ne okuyalım diye soranlar olur, benim ise değişmeyen bir sorum olur önce; Ruh haliniz nasıl, nasıl bir şey okumak istersiniz? de aldığım cevaba göre öneride bulunurum.
      Bence her kitap, her zaman okunmaz, okunma zamanını bekleyelim :)

      Sil
  2. Kapitalizm döngüsünü aslında bilinçaltında kabul eden, boyun eğen bu yüzden mutsuzluk ve ezilmişlik duygusuyla bir sabah böceğe dönüştüğünde buna şaşırmayan, kapitalist sistemin koleksiyon insanının öyküsüdür Gregor Samsa.
    http://www.camurdan.com/canavarimsi-bir-haserat/

    YanıtlaSil