13 Ekim 2013 Pazar

Demir ÖZLÜ - Bir Yaz Mevsimi Romansı



                                                        



Yazar Demir Özlü, İstanbul Hukuk Fakültesi ve Sorbonne Üniversitesinde Felsefe bölümünü bitirmiş, Türk Edebiyatında varoluşçuluk akımı içinde yer almıştır. Yazar Tezer Özlü'nün ağabeyidir.1979 da Stockholm'e gitmiş, 10 yıl sonra yurda dönmüş; şimdi Türkiye ve İsveç arasında yaşamaktadır. İstanbul'u en güzel anlatan yazarlarımızdandır.

Bir Yaz Mevsimi Romansı; 12 Mart 1971 rejimi döneminde bir aydının yaşadıklarını, o günkü siyasal ve toplumsal yapı içinde yaşananları, İstanbul'un, Beyoğlu'nun güzelliğini, Paris'in hüznü ile Kuzey Avrupa Şehirlerinin yalnızlığını öyle güzel anlatıyor ki...

Bu kitabı okurken İstanbul’da yaşadığım üniversite yıllarıma gittim. Kitap, üniversitede okuduğum yıllardan daha önceki zamanı anlatsa da benim İstanbul’um kitapta anlatılan gibi…
Demir Özlü'den okuyacaklarımı şimdiden sıraladım.


******


Kitaptan Alıntılar:

Bahardı İstanbul'da. Sıraselviler'den Taksim'e uzanan apartmanlar arasındaki incecik, uzun yoldan yürüyordun. Soldaki Aziz Dimitri Kilisesinin bahçesine güneşin aydınlığı vuruyordu. Şimdi düşündüğün zaman o bahar aylarının her dönemdekinden daha uzun, daha taze bir aydınlıkla dolu olduğunu sanıyorsun. Canlı, yaşamla iç içe yaşanıyordu; bir sürü belirsizliğin içinde, günlük yaşama yapışık.(s.78)


Yaz ortasında yağmurlu günler başladı. Bu kuzey kentinde, mevsim yaz da olsa, gökyüzü bulutlarla kaplandı mı, bulutlar arasından güneşin solgun ışıkları da sızmıyordu. Bütün kent gri bir esmerliğe gömülüyordu. Yağmur çiseleyerek yağıyor, kentin daha eski olan güney bölümünde, çoğunlukla sarıya çalan eski yapıların bakımsız yüzleri karanlık geceye hazırlanıyor sanki. Oysa pek de karanlık olmayacak gece. (s.101)

                                                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder