23 Ekim 2013 Çarşamba

Gabriel Garcia MARQUEZ - Kırmızı Pazartesi







Bazı romanlar  kısa ve etkileyici olabiliyor. Kırmızı Pazartesi'de  bunlardan biri. Marquez'in çocukken yaşadığı kasabada tanık olduğu bir cinayetin romanı. 


Romanın anlatıcısı, romanın kahramanlarıyla konuşarak-ropörtaj yaparak-, yıllar önce işlenen namus cinayetinin ayrıntılarını öğrenmeye, ölen Santiago Nasar'ı, cinayeti işleyen Vicario kardeşleri tanımaya, tanıtmaya çalışıyor.

Cinayetin işleneceğinin kitabın başından itibaren bilinmesine rağmen, roman çekiciliğinden bir şey kaybetmemekte, heyecanla okunmaktadır.

Romanda ilginç olan şey; cinayetin işleneceğini bilen kasaba halkının buna engel olmaması, hatta tepki bile göstermemesidir. Kasabalı için toplumun değer yargıları daha önemlidir. Bu nedenle de, namus cinayetinin işlenmesi doğal karşılanmaktadır.

Yazar Gabriel Garcia MARQUEZ'in  Kolombiyalı ve Nobel Ödüllü yazar olduğunu biliyoruz. Hukuk ve gazetecilik eğitimlerini yarım bırakarak uzun yıllar gazetecilik yaptıktan sonra yazmaya başlamıştır.

Kısa sürede, sürükleyici roman okumak isteyenlere öneriyorum...


******


Kitaptan Alıntılar:


 Kız, onun adını ancak söyleyebilecek kadar bir süre duraksamıştı. Karanlıkların içinde aramıştı o adı, bu dünyada ve öteki dünyada  birbirine karışmış onca onca ad arasından ilk bakışta çıkarmıştı onu; tıpkı ölüm fermanı ezelden beri yazılı olan iradesiz bir kelebekmiş gibi, isabetli bir atışla onu duvara mıhlayıvermiş. ''Santiago Nasar'' demişti. (s.47 )


Avukat, cinayetin namus uğruna meşru müdafaa olduğu tezini savunmuş, bu da mahkeme heyeti tarafından kabul edilmişti; davanın sonunda ikizler bu suçu aynı nedenlerle bin kez de olsa yeniden işleyeceklerini beyan etmişlerdir. (s.48 )


Santiago Nasar, yaptığı kötülüğün kefaretini ödemiş, Vicario kardeşler erkekliklerini kanıtlamışlardı, aldatılan kız kardeş de namusunu yeniden kazanmıştı. Her şeyini kaybeden tek kişi Bayardo San Roman olmuştu. Yıllar yılı herkes onu ''Zavallı Bayardo'' diye anmıştı. (s.76 )

4 yorum:

  1. Bende okurken 76 ncı sayfada aynı satırları çizmişim,ilginç....yada kısaca kasaba halkı açısından sonuç....yeni okudum,çok beğendim....Asu

    YanıtlaSil
  2. Sonunu herkesin bildiği bir romanı okumak da ilginç bir duygu. Beğendiğine sevindim Asu'cum...

    YanıtlaSil
  3. Tavsiyeniz üzerine okuduğum bu kitabı çok akıcı buldum. Okumama vesile olduğunuz için teşekkürler.Leyla YİĞİT

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim, güzel kitapları hep paylaşmak dileğiyle, teşekkürler...

      Sil