15 Ekim 2013 Salı

Franz KAFKA - Babaya Mektup












Franz KAFKA'dan kitap tanıtmaya başlayınca Dönüşüm'den sonra ilk aklıma gelen ''Babaya Mektup'' oldu. Kafka bu mektupları 1919 da Julie Wohryzek'le nişanlanmasına karşı çıkan babasına yazmış ama hiç göndermemiştir. Mektupları yazıp göndermemek,  babasına ulaşmasının zorluğunu hatta imkansızlığını göstermiyor mu?

Mektuplar bize Kafka'nın yaşamı hakkında bilgiler vermesi açısından da değerli.

Babaya Mektuplar'ı okurken etkilenmemin nedeni; Kafka benzeri çocukluk yaşayanları,  Hermann Kafka gibi babaları tanıyor olmamdan, yazılamayan-yazılıp da gönderilemeyen mektupları bilmemdendir.

Bana mutlu, huzurlu çocukluğumu, bugünlerimi armağan eden babama sonsuz saygı ve sevgilerimle...


******


Kitaptan Alıntılar:


Üzerimde yarattığın etkiden kaçınman elinde değildi, yalnız bu etkiye yenik düşmüş olmamı, benim kötü niyetime bağlamaktan vazgeçmelisin. (s.18 )


Senin fikrin doğruydu, başka fikir deli saçmasıydı, aşırıydı, meschugge'ydi, anormaldi. Diğer taraftan senin özgüvenin öylesine güçlüydü ki,tutarlı olmak zorunda bile değildin ve buna rağmen hep haklı çıkıyordun. Bir konuda hiçbir fikre sahip olmadığın durumlar da görülebiliyordu, dolayısıyla o konuda mümkün olabilecek tüm fikirler, istisnasız yanlış olmak zorundaydı. (s.21 )


Ama sen sözlerinle döverdin, kimseye acımazdın, ne söylerken ne de sonrasında, insan senin karşında tamamen savunmasız kalırdı. Ama senin tüm eğitimin böyleydi. (s.23 )


Daima kaçışı, çoğunlukla da içsel bir kaçışı düşünen, somurtkan, dikkatsiz, itaatsiz çocuklar olduk. Sen böyle acı çektin, biz böyle çektik. (s.30 )


Bazen dünya haritasının önüme serilmiş olduğunu ve senin boylu boyunca bu haritanın üzerine uzandığını hayal ediyorum. Ve o zaman benim hayatım açısından, yalnızca senin kaplamadığın ya da ulaşabileceğin mesafenin dışındaki bölgeler  değerlendirilebilir görünüyor. Ve bunlar da, senin heybetine ilişkin düşünceme uygun olarak, pek fazla sayıda ve pek huzurlu bölgeler değil; özellikle de evlilik bu bölgeler arasında bulunmuyor. (s.63)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder