16 Ekim 2013 Çarşamba

Emre KONGAR - Kızlarıma Mektuplar







Emre KONGAR, 1941 doğumlu, 15.3.1983 tarihinde askeri rejimin üniversitelerle ilgili uygulamalarını protesto etmek için üniversiteden istifa eden profesör, bürokrat, köşe yazarı, pek çok ödül sahibi ve ikiz kız babası, yazar.


Kızlarıma Mektuplar'la  Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2001 Yılı En İyi Kitap Ödülü'nü almıştır.

Kitap, Emre Kongar'ın eğitim için yanlarından ayrılan ikiz kızlarına yazdığı mektuplardan oluşmaktadır. Anne babaların, çocukların, kısacası herkesin okuması gerektiğini düşündüklerimden. Yıllar önce okumuştum, kızıma da  armağan ettim.

Ülkemizde ''eğitim'' en önemli sorunumuz bence. Öyle yetersiz kalıyor ki, eğitimli dediklerimizin bile pek çoğu eğitimsiz olanlardan  daha kötü durumdalar. Emre Kongar doktora eğitimi almak üzere yurtdışına giden kızlarına çağdaş, eşitlikçi  ve birey olmalarından her durumda ödün vermemeleri gerktiğinin önemini anlatıyor. Eğitimli, ayaklarının üzerinde durabilen, eşiyle eşit konumda olan  annelerin yetiştireceği erkek evlatlara, kız evlatlara ne kadar çok ihtiyacımız var.


******


Kitaptan Alıntılar:


Sevgili kızlarım,
Biz, sizleri, insanlıktan nasibini almamış mahlukların malı olasınız diye değil, eğer isterseniz, çağdaş ve uygar insanlarla, eşit koşullarda yuva kurabilesiniz diye büyüttük.
Evlenmek istemezseniz, ya da uygun bir eş bulamazsanız, ömrünüzün sonuna dek bekar da yaşayabilirsiniz.
Bizim evimiz de, gönlümüz de size her zaman açık, tabii bizimle oturmak isterseniz. (s.57 )


Artık sizi ne nutuk atmamız etkileyebilir, ne de uymayacağınız  yasaklar koymamız.
Dolayısıyla,artık benim için babalık rolünü terk edip, arkadaş rolünü benimsememin zamanı çoktan geldi de geçiyor.
Arkadaşlığın en önemli ögesi ise, dinlemektir.
Söz veriyorum, bundan sonra sizin için çok iyi bir dinleyici olacağım,tabii eğer sizin için artık çok geç değilse. ( s.198 )




5 yorum:

  1. Sevgili arkadaşım,bu güzel blog için hem tebrik ediyor hem de teşekkür ediyorum....Bir kaç yıl önce okuyup da çok etkilendiğim Emre Kongar ın bu eserini anımsadığıma çok sevindim.Bence tüm anne ve babaların okuması gereken bir başyapıt....Sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim güzel düşüncelerin için. Ben de bir arkadaşımın önerisiyle okumuştum bu kitabı ve kseinlikle başta anne ve babalar olmak üzere kızlarımızın da okuması ve hayata geçirmeleri gereken bir kitap. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mutlaka,mutlaka okunmalı....o güzel öğütleri evlatlarınıza vermeniz için....evlatlarınızın da o bilinçle yetişmeleri için...Asu...

    YanıtlaSil
  4. Okşan Hanımcım , bu kitabı okumama vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim. İki kız annesi olarak , Yazar Emre Kongar'ın kalemine sağlık diyorum.
    Leyla YİĞİT

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim Leyla Hanım :)

      Sil